Bireysel Psikoloji

Çocuklarda Dışlanmak

çocuklarda dışlanmak

Çocuklarda Dışlanmak

Çocuklarda dışlanmak aslında belli dönemlerde her çocuğun rastlayabileceği bir durum olarak görülmektedir. Genelde bu durumu ebeveynler daha sonradan fark ederken çocuklar bu durumu hemen anlarlar. Çocuğunuzun yaşının küçük olduğunu düşünerek dışlandığını algılayamayacağını ya da yanında konuşulanları anlamayacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çocuklar her yaşta konuşulan kelimeyi bilmese dahi ses ton ve mimikleri izleyerek anlayacak kapasiteye sahiplerdir. Ayrıca kendisine karşı olan davranışlarda ayrıcalıklı ya da  ketum davranıldığını da fark edebilecek algılara sahiplerdir.

 

çocuklarda dışlanmak neden olur

Çocuklarda Dışlanmak Neden Olur?

Çocuklarda dışlanmak neden ve nasıl olur? Aslında bu zorbalığa da giren bir eylemdir. Dışlanmak her çocuğun kabusudur öncelikle ebeveynler olarak bunu bilmeli ve çocuğunuza gerekli hassasiyeti göstererek yaklaşmalısınız. Çünkü hangi çocuk ister ki arkadaşları oyun oynarken dışarıdan izlemeyi veya grup etkinliklerinde uzakta oturarak tek başına hissetmeyi?

Çocukların dışlanması sadece okulundaki yaşıt çocuklar ile de kalmayabilir. Aile içerisinde ya da bir yetişkin tarafından da dışlanıyor olabilir. Dışlama tutumunu sergileyen çocukların genel olarak bunu yapma nedenini kendi özgüven eksiklikleri ve eğlenceli bulduğu için veya başkalarından zorbalık gördüğünden dolayı ezilmemek için yapıyor olabilir. Bu durum bazen herkesçe belli bir çocuk üzerinden yapılırken bazen ise kim olduğu fark etmeksizin gerçekleştirilmektedir.

Çocuklarda dışlanmak da olduğu gibi bu durum ile karşı karşıya kaldığında yetişkinler için bile son derece can sıkıcı ve kırıcı olabiliyorken çocuklar için çok daha büyük bir sorun teşkil ettiğini unutmamalısınız. Çocuklarınızı büyütürken onlara sık sık nasıl olduğunu, gününün nasıl geçtiğini, anlatmak istediği bir şeylerin olup olmadığını sormalı ve bir sorun olduğunda sizlere çekinmeden anlatabileceğinin güvenini aşılamalısınız. Ancak bu şekilde psikolojik açıdan sağlıklı çocuklar yetiştirebilirsiniz.

Belki sizler için ufak gelebilecek olan çocuğunuzun sorunlarını küçümsememeli, onu dikkatli ve sakin şekilde dinleyerek çözüm önerileri sunmalısınız. Çocukluk ve ergenlik döneminde sorun yaşayan bireylerin çoğunda yetişkinlik dönemine bu sorunları taşıdığı ve bastırmaya çalıştığı görülmektedir. Bu yüzden çocuklarınıza yetişemediğiniz durumlarda psikologlardan destek almaktan korkmayınız. Bu durumu sizler de yaşamış ve zamanında atlatamadığı destek alamadığı için hala mücadele veriyor olabilirsiniz. Ama destek almak için hala geç değil unutmayınız.

 

dışlanmanın belirtileri ve çözüm

 

Dışlanmanın Belirtileri ve Çözüm

Dışlanmanın bir kaç belirtisini kendiniz veya çocuklarınız üzerinde gözlemlemeniz mümkün. Dışlanmış çocuk ve bireylerde genel olarak ortak görülen bulgular; Yalnız olmak isteme, kalabalıktan kaçma, fikrini belirtirken ya da belirtmekten çekinme, sevilmediğini hissetme, içine kapanma, karamsar düşüncelere dalma, özgüven eksikliği, kimse tarafından kabul görmeyeceğini düşünme ve kendini suçlama gibi daha sıralanabilir pek çok belirtisi olmaktadır.

Çözüm ise biraz zaman alsa da oldukça basittir. Tek yapılması gereken çocuklarınızın bu sorunlarına yetişemediğiniz taktirde uzman psikologlardan yardım alarak çocuklarınızın kaybettiği özgüveni, sevgi eksikliğini ve benliğini geri kazandırabilirsiniz. Eğer bu sorunları geçmişte veya şu an siz yaşıyorsanız yine üstesinden gelmek için destek almaktan çekinmemeniz gerekmektedir. Şu an vereceğiniz doğru kararların ileride atacağınız sağlam adımlara bir temel olduğunu unutmayınız.

Bloğa geri dön

Diğer İçerikler