Vajinismus

Vajinismus pek çok kişinin yaşadığı önemli bir sağlık sorunudur. Tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Ancak; çoğu kişi bu durumu dile getirmekten çekindiği için bu sorunla kendi baş etmeye çalışır. Evliliklerde ve birlikteliklerde ciddi sorunlara yol açar. Her kadının yaşayabileceği bir durumdur. Cinsel hayatınızı mahveder. Önemli bir sağlık sorunudur ve tedavisi ertelenmemeli, uzman desteği alınmalıdır. Uzman bir psikoloğa başvurulduğunda kısa sürede tedavi edilerek tamamen ortadan kalkar.

Vajinismus Nedir?

Vajina girişindeki kasların istemsiz bir şekilde kasılmasına bağlı olarak cinsel birlikteliğin gerçekleşememesi durumuna verilen isimdir. İlk cinsel ilişki denemesinden itibaren yaşanan ve sorunlara neden olan bir rahatsızlıktır. Bunun yanı sıra; bu rahatsızlık sonradan da gelişebilir.

Vajinismus Nedenleri Nelerdir?

Vajinusmus pek çok sebepten kaynaklanabilir. Genel olarak bu rahatsızlığın altında yatan nedenler şunlardır;

Cinsel taciz ve cinsel istismara uğramış olmak ya da böyle bir duruma tanıklık etmek
Çocuklukta yaşanılan travmatik öyküler
Genel anksiyete
Travmatik doğum ya da travmatik jinekolojik işlem öyküsü
İlk cinsel ilişkinin aşırı ağrılı ve acı veren bir durum olacağı inancı
Vajinal mantar enfeksiyonları
Fiziksel travma
Stres
Aile içi şiddete maruz kalmak
Vulvar vestibülit ismi verilen klinik olarak bulgular vermeyen ancak cinsel birleşme sırasında ağrıya sebep olan durumlar
Cinsel anlamda yetersizlik hissi
Eşler arası güven kaybı
Kontrolü kaybetme korkusu

Tüm bu faktörler vajinismus rahatsızlığına sebebiyet verebilir. Elbette, her hastanın rahatsızlığının nedeni farklıdır. Uzmana başvurulduğunda öncelikle bu rahatsızlığın altında yatan neden araştırılır. Zira rahatsızlığın nedeni tedavinin şeklinin belirlenmesinde etkilidir.

vajinismus - bursa psikolog- abdullah gürleroğlu

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus rahatsızlığında ilk ve en önemli belirti; cinsel ilişkiye girileceği esnada ilişkinin gerçekleşmemesidir. Yani; bunu yaşayan birey belirtileri gösterir. İlk kez cinsel ilişki yaşayacak olan kadınlarda görülebileceği gibi aktif bir cinsel hayatı olan kadınlarda da görülebilir.

İlişkiye girmekten korkmak
Penisin vajinaya girememesi
Penisin vajinaya giriş anında duyulan aşırı ağrı vajinismus rahatsızlığının belirtileridir.

Yapılan son güncel tanımlardan birisine göre; kadının kendi arzusuna rağmen parmak, fitil, tampon, jinekolojik muayene veya eşin penisi gibi vajina içine yabancı bir cisim alamamasıdır. Sorunu yaşayanlar genital bölge ile ilgili tüm müdahalelerden de korkmakta, çekinmektedirler.

Amerikan Psikiyatri Derneği tarafından yapılan DSM-5 sınıflandırma sistemine göre ‘’Genitopelvik ağrı ve Penetrasyon bozukluğu’’ içindedir. Disparoni (Ağrılı cinsel ilişki) ile aynı sınıfta yer almaktadır.

Aylar veya yıllarca cinsel ilişkiye girememe durumu nedeni ile sorunu yaşayan kadınların çoğu halen bakiredirler “tamamlanmamış birliktelik” veya “tamamlanmamış evlilik” olarak da tarif edilmektedir. Hastalarının pek çoğunda gerçekten acı hissinden çok, acı olacakmış gibi bir düşünce mevcuttur.

Bu sorunları yaşayan kadınların çoğu cinsel ilişkinin uyarılma evresinde haz alma ile ilgili sorun olmamasına rağmen, birleşme (penetrasyon) anı geldiğinde kontrol dışı kasılmayla birlikte eşe izin vermemektedirler. Bu kasılmalar bazen vajinal kaslarla sınırlı kalmayıp vücudun pek çok kaslarında (bel, kalça, bacak, sırt, boyun, çene kasları gibi) yaygın olarak da izlenebilmektedir.

Vajinismus Çeşitleri

İki çeşit vajinusmus vardır.

Daha önce cinsel ilişki yaşamamış kadınlarda görülen primer vajinismus olarak adlandırılır. Genel olarak bu tip korku, kaygı, geçmiş travmalar veya ilk gece ile ilgili bilinçaltına yerleşen inançlardan kaynaklanır.

Daha önce cinsel birliktelik yaşamış ancak; sonrasında gelişen olaylar dolayısıyla cinsel ilişkiye girememe durumuna ise sekonder vajinismus adı verilir. Bu vajinismus rahatsızlığına, eşler arası uyumsuzluk, zor doğumlar gibi travmatik doğumlar, psikolojik sorunlar neden olabilir. Daha önce böyle bir sorun yokken yeni gelişen bir rahatsızlık olduğu için altında yatan nedenler farklı olabilir. Bu da ancak uzman görüşmesi sonrası ortaya çıkar.

Vajinismus Tanısı

Vajinismus farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Ancak; genel olarak bu rahatsızlığın temelinde psikolojik nedenler yatar. Yukarıda açıklanan belirtiler görüldüğünde kişi bunları uzmanla paylaşır. Bu bulgularla hastalığa tanı konur.

Uzman psikolog veya psikiyatr tarafından tanı konulduktan sonra tedavi aşamasına geçilir. Tedavi için öncelikle uzman, hastadan tıbbi öykü alır. Bu rahatsızlığın altında hangi nedenin olduğu araştırılır.

Eğer bu rahatsızlıkla birlikte hasta, depresyon ya da anksiyete yaşıyorsa öncelikle bu rahatsızlıkların tedavisine başlanır. Bu sorunlar tedavi edildikten sonra uzman kontrolünde gerekli adımlar atılarak vajinismus tedavisi tamamlanır.

Vajinismus Tedavi Yöntemleri

İlk görüşmede çift veya bireysel olarak danışanlar öykülerini uzmana anlatırlar. Muayene sonrası kişinin durumu da dikkate alınarak ona özel bir tedavi planı yapılır. Eğer uzman gerekli görürse eşler ile birlikte cinsel terapi seansları düzenlenebilir. Davranışsal terapiler uygulanabilir. Vajinismus rahatsızlığında hastalara özel doğru tedavi yöntemleri seçilerek bu rahatsızlık tedavi edilir.

Vajinusmus rahatsızlığında çoğu kişi bu durumu uzmanla paylaşmaktan çekinir. Oysa bu bir sağlık sorunudur. Aynı zamanda çiftlerin kendi başlarına tedavi edip aşabilecekleri bir durum değildir. Mutlaka uzmanından yardım alınmalı ve uzman kontrolünde tedavi adımları atılmalıdır.

Vajinusmus uzun süre tedavi edilmezse farklı birçok sorun meydana gelebilir. Bu sorunlardan en sık görüleni ise erkekte sertleşme bozukluğu veya erkeğin aldatmaya başlamasıdır. Daha büyük sorunların yaşanmaması için vakit kaybedilmeden bir uzmana başvurulması gerekir.

Unutulmamalıdır ki Vajinismus büyük çoğunlukla psikolojik kaynaklı bir rahatsızlıktır. Anatomik ve hormonal olmayan bütün problemleri için psikologlara veya psikiyatra başvurulmalıdır. Bazı durumlarda psikoterapi alırken aynı zamanda bir jinekolog veya fizyoterapist desteği de almak ve bu uzmanların uygulayacağı, kasların gevşemesini ve alışmasını sağlayacak yöntem ve teknikler uygulanması gerekebilir. Ama vakaların çoğunluğunda çözümü vajinanızda değil, beyninizdedir.

Vajinismus hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın. Psikolog iletişim için tıklayın.