Aile Danışmanı
Aile danışmanı ailenizdeki tüm sorunları tespit edip bu sorunlara çözüm arar. Psikolojik danışmanlık her zaman bireysel olmak zorunda değildir. Çoğu zaman terapi odasında anlatılan problemler kişinin sadece kendisiyle ilgili değil, aynı zamanda ailesindeki veya çevresindeki kişilerle yaşadığı problemleri de kapsar.
Bu tarz durumlarda bazen bireysel bazen de diğer aile bireylerinin de katılımı ile terapi seansları gerçekleştirilir. Normalde kişilerin kendi aralarında çözüm bulunamamış problemler tekrar masaya yatırılır ve bir uzman psikolog öncülüğünde çözüme kavuşturulur.
Psikolog, ailedeki kişilerin problemleri için elinden geleni yapar, sorunları derinlemesine inceler. Kimi zaman sorun çok yüzeysel kimi zaman ise derindedir. Bursa aile danışmanı hizmeti Bursa’da en çok talep edilen psikolojik danışmanlık hizmetlerindendir.
Bursa aile danışmanlığı hizmetini daha çok yeni evli çiftler ve çocukları ergenlik çağında olan aileler talep etmektedir. Aile danışmanlığı, çiftler arasındaki problemlere odaklanan çift terapisi, evlilik terapisi, cinsel terapi gibi diğer terapi çeşitleri ile karıştırılmamalıdır. Aile danışmanlığına genelde ailedeki bütün bireyler dahil edilir.
Aile Danışmanı Kimdir?
Aile danışmanı, ilişkiler açısından sorunu olan insanların evlilik, ayrılık ve boşanma sırasında kişilerle ilgili sorunların çözülmesinde katkı sağlayan psikologlardır. Ailedekilerin yaşayacağı psikolojik, sosyolojik ya da buna benzer travmalarda görev üstlenirler ve bu konuda oldukça söz sahibidirler.
Aynı zamanda eşler arasındaki, çocukları etkileyen problemlere de çözüm üretirler. Kişilik problemleri, hastalıklar, ayrılık, ölüm ve bunların aile üzerinde doğurduğu sonuçlar üzerinde çalışmak üzere eğitim almışlardır.
Aile Nedir?
Aile, ortak bir fiziksel ve duygusal ortamı paylaşan bireylerin, temel bağlar üzerinden bir araya geldiği, bireyden sonra toplumun en küçük yapı taşıdır. Ancak çoğu zaman bu tanımından daha çok aile kavramı, temel olarak sağlıklı bireyler meydana gelmesini sağlayan en önemli kurumsal yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bakımdan aile, insanlığın ve toplumların gelişmesinde çok önemli bir yere sahiptir..
Aile kavramı, toplumdan topluma ya da çevreden çevreye değişkenlik gösterse de ailenin temel fonksiyonlarını şu şekilde sıralayabilmekteyiz:
- Aile üyelerinin sevgi, şevkat gibi temel insani duygular tarafından beslenmesi ve doyurulması.
- Aile kurumu, aile üyelerinin birbirini dinlediği, desteklediği, yakınlık duyduğu ve birbirine güven verdiği bir ortam oluşturmaktadır.
- Çocuk doğurma, büyütme ve sosyalleştirme açısından, temel oluşumların gerçekleştiği ilişkileri meydana getirmektedir.
- Çocukların yaşama, birer eş ya da ebeveyn gibi çeşitli roller bakımından hazırlanmasını sağlamakta, temel insani rollerin bireyler tarafından öğrenilmesini sağlamaktadır.
- Aile kavramının belirtilen bu temel fonksiyonları ve tanımları, bütün aile tipleri bakımından geçerlidir.
Bu bakımdan aile kavramını yeniden tanımlayacak olursak, birbirine biyolojik ve psikolojik olarak bağlı nitelikte; duygusal ve ekonomik bağlara sahip, birbirlerini aynı ev ortamının bir üyesi olarak kabul eden kişiler olarak tanımlanabilmektedir.
Aile Danışmanı Görevleri Nelerdir?
Birçok bireyin psikolojik yardımcısıdır. Bununla beraber aldığı iyi ve ayrıntılı eğitimle danışanlara son derece faydalı olacak seanslar düzenlerler.
İşte birkaç görevi:
- Tek ebeveynli ailelere danışmanlık hizmeti sağlamak,
- Boşanma öncesi ailelere yardımda bulunmak,
- Aile içi şiddetin önlenmesinde yardımcı olmak,
- Aile kurma niyeti olan bireylere, doğru ve iyi bir yardımda bulunmak,
- Anne babaların çocuk eğitiminde bilgili olmasını, yanlış adımları takip ederek çocuğun hayatının kötüye gitmesini engellemek,
- Bireylerin psikolojik, sosyo-ekonomik ve fiziksel engellerine karşılık durumun düzelebilmesi için yardımda bulunmak, elindeki bütün imkanları kullanmak.
- Bütün bunlar aile danışmanının başlıca görevleridir. Bunların yapılmadığı takdirde kişi yeterince iyi bir danışman sayılmaz ve toplum şöyle dursun kendisine bile faydası dokunmaz.
Aile Danışmanı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Aile Danışmanı seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kişinin psikolog olmasıdır. Bir psikoloğun terapi yapabiliyor olması için ise bir üniversitenin 4 yıllık psikoloji veya psikolojik danışmanlık bölümlerinden mezun olmuş olması ve bunlara ek olarak yine bir psikoloji alanında 2 yıllık yüksek lisans yapmış yani uzman olmuş olması gerekmektedir.
Şuan bile internette bursa aile danışmanı olarak arama yaptığınızda çıkan sonuçlar arasında psikolog olmayan veya yüksek lisansı yani uzmanlığı olmayan kişiler yer almaktadır.
Aile içinde çeşitli sebeplerle oluşan sorunlar yahut aile üyelerinin yaşadığı sorunlar, kişilerde huzursuzluklara neden olabilmektedir. Aile bireylerinde meydana gelen huzursuzluklar, üyelerin birbiriyle olan ilişkilerinde zayıflama meydana gelmesine, iletişim yollarının tıkanmasına ve problemlerin üst üste gelmesiyle, bireyler arasında kopmalar, boşanma, şiddet, aldatma, evden uzaklaşma gibi durumlar yaşanabilmektedir.
Oluşabilecek bu problemlerin ve iletişim sorunlarının çözülmesi açısından, yapıcı ve onarıcı özellikte etkileşimler gerçekleştirerek, toplumsal düzenin devamlılığını sağlamaktadır. Aile danışmanlığıyla, sağlıklı aile yapıları sağlanarak, nitelikli bireyler yetişmesi sağlanmaktadır.
Bu şekilde yaşam koçu, ilişki koçu, ilişki uzmanı, manevi danışman, evlilik terapisi veren kişilere asla itibar edilmemelidir. Birkaç aylık ne olduğu belirsiz eğitim veya kurslar ile aile danışmanı olduğunu iddia eden kişilerden hiçbir fayda sağlanamaz. Ruh sağlığının şakası olmaz…
Aile hakkındaki sosyal çalışmalara Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sayfasından bakabilirsiniz.