Bireysel Psikoloji

Travmalardan Kurtulmak

travmalardan kurtulmak

Travmalardan Kurtulmak

Çocukluk travmaları olan ve travmalardan kurtulmak isteyen ne yazık ki çok sayıda birey bulunmaktadır. Bir çok birey bu duru ertelerken bazılarınız ise hiç farkında değildir. Farkında olan bireyler sadece ile farkında olmayan bireyler arasında aslında hiç bir fark yoktur. Biri neyden muzdarip olduğunu biliyorken diğerinin bilgisi yoktur fakat iki birey de aynı sorunları yaşamaktadır.

Travma Nedir?

Travmanın ne olduğunu bilmeyen birey için içinde sıkıştırıp duran hissiyatın neden olduğunu anlaması zordur. Travmaların geneli çocukluk ve ergenlik zamanlarında oluşmaktadır. Bazen ufak bir söz veya davranış bile travma yaratabilir. Peki travma nedir?

travma nedir

Travma için canlı üzerinde beden ve ruh açısından etkili yaralanma belirtileri bırakan yaşantı veya dışarıdan gelen bir müdahale ile oluşan aşırı hassasiyet olarak tanımlayabiliriz. Travma yaşamış bireyde fobi oluşması çok olası bir durumdur. Travması olan bireyler yaşadığı olaya benzer bir durum ile karşılaşırlar ise ellerinde olmadan fazla hassas davranabilirler.

Travmadan Kurtulmanın Yolları Nedir?

Travması olan birey için travmalardan kurtulmak tam olarak yüklerini bırakmaya benzer. Bunun için bir kaç yöntem vardır. Evinizde kendi yapacağınız yöntemler sizi travmalardan kurtulmaya hazırlar. Çoğu birey için tüm yaşamını etkileyen travmalar tam bir kabus olabilir. Gelin birlikte neler yapabiliriz bakalım ve sizi omuzlarınızdaki yüklerden kurtaralım.

  • İlk adım olarak yaşadığınız travmayı kabullenin. Olanı inkar etmeden kabulleniş her şeyin başıdır ve temelinizi oluşturmaya yarayacaktır.

 

  • Travma yaşadığınız olayda kaybolmayın. O anın içinde kalmak dışarıda akan hayatı görmenizi engelleyecektir. Sürekli geçmişte kalmak sadece travmalarınızı körükler.

 

  • Affedici olun. Biliyorum bu zor olacak fakat içinizde her şeyi bırakıp travmanızı yaşatan kişiyi affedemezseniz ilk iki adımınız yarım kalacak ve kurtulamayacaksınız bu yüzden sakinliğinizi koruyun ve kendi iyiliğiniz için bunu yapmanız gerektiğini unutmayın.

 

  • İnkar etmeyin ve gerçeği görün. Yaşanılanı inkar etmek sadece süreci uzatacaktır size bir katkısı olmayacaktır.

 

  • Yeni bir şeyin başlaması için eskinin yok olması gerekir. Bu yüzden hislerinizi ve düşüncelerinizi başka bir şeye size yararlı olacak bir şeye yönlendirin ve zaman ile ona dönüştürün.

 

  • Kontrol ihtiyacını bir kenara atın. Sürekli kontrolcü olmak sizi oldukça yoracaktır. Kendi bedeninizi, zihninizi ve insanları kontrol etmeyi bırakmalısınız. Kontrol adı altında aslında her şeyi baskıladığınızı fark etmelisiniz.

travma nedir

 

  • Yukarıdaki bilgilendirmeleri yaptığınız taktirde travmalarınızı atlatmaya hazırsınız demektir. Son olarak uzman bir psikologdan destek alın ve kendinizi akışa bırakın. Eğer yukarıdaki maddeleri tek başına uygulayamıyor ve zorlanıyorsanız travmalardan kurtulmak için bu maddemizde belirttiğim gibi en başından uzman bir destek almaya gidebilirsiniz.

Hayatınızı travmalarınız değil siz yönetin. Hem bedeninize hem zihninize rahatlık getirmek sizin elinizde. Psikolojik danışmanlık almaktan çekinmeyin. Alacağınız destek ile yaşam konforunuzu arttırabilir artık yeni başlangıçlar yapabilirsiniz.

 

Bloğa geri dön

Diğer İçerikler