Bireysel Psikoloji

Sosyal Anksiyete

sosyal anksiyete nedir

Sosyal Anksiyete

Sosyal anksiyete günümüzde oldukça yaygın olarak karşılaşılan bir problemdir. Aslında dışarıdan bakıldığında kolay fark edilemeyebilir. Ancak bilmeniz gereken şu ki bu duru yalnızca siz yaşamıyorsunuz. Emin olun etrafınızda olan her 30 insandan 1’i bu problem ile baş başa kalıyor. Aslında sayı ne kadar fazla değil mi? Halbuki size sadece siz bu sorunları yaşıyormuşsunuz gibi gelebilir. Eğer bu doğrultuda düşünüyorsanız hemen bu yanılgıdan çıkmalı ve bunun için neler yapabileceğinize bir göz gezdirmelisiniz.

Sosyal Anksiyete Nedir?

Sosyal anksiyete bozukluğu bir diğer adı ile sosyal fobi olarak da bilinmektedir. Bu probleme sahip olan birey sosyalleşebileceği ortamlara girmekten çekinir. Genelde korkan, utanan ve içe kapanık halde olurlar. Sosyal ve kalabalık ortamlarda kişi kendisini oldukça yoğun olarak rahatsız ve güvensiz hisseder. Başkaları tarafından eleştirilmekten korkarlar. Okullarda çocuklar bildikleri soruya dahil parmak kaldırmaktan çekinir ve öğretmeninin okumasını beklediği metni dahil okurken gerilir. Oldukça rahatsız edici olan bu durum birey için adeta kabus gibi gelmektedir.

sosyal fobi belirtileri nedir

Kalabalık tarafından istenmeyeceğini, kabul görmeyeceğini, aşağılanacağını ve dışlanacağını düşünmekten kendilerini alamadıkları bir kısırdöngü içerisinde kıvranırlar. Yabancılarla etkileşime girme korkusu ve mümkün olduğunca sosyal etkileşimden kaçınma eğilimi ile karakterize edilen bir anksiyete bozukluğudur. Sosyal anksiyetesi olan kişiler, başkaları tarafından nasıl yargılanacakları veya sosyal durumlarda nasıl davranacakları konusunda endişelenebilirler. Genellikle izolasyona, düşük benlik saygısına ve depresyona yol açabilecek bu durumlardan ve faaliyetlerden kaçınırlar.

Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?

Sosyal anksiyete bozukluğu, sosyal durumlarda ezici bir huzursuzluk ve rahatsızlık ile karakterize edilen bir durumdur. Sosyal kaygının nedenleri henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Biyolojik ve çevresel etkiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin bu durumun gelişimine katkıda bulunması muhtemeldir. Bireyin tüm kariyeri, arkadaş ilişkileri, evliliği ve başarısı kısaca tüm hayatını olumsuz etkileyen bir faktördür. Sosyal aksiyeteye sahip olan bireylerin belirtilerini sizler için sıraladık.

  • Sosyal durumlarla karşı karşıya kalındığında sinirlilik veya titreme,
  • Utanç verici veya küçük düşürücü bir şey yapacağınızdan çekinmek,
  • Başkaları tarafından sert bir şekilde yargılanacağınızdan korkmak,
  • Aptalca veya uygunsuz bir şey söyleyeceğinden korkmak,
  • Sosyal bir etkinlik öncesinde, sırasında ve sonrasında gergin ve huzursuz hissetmek,
  • Diğer insanların yanında çok endişeli hissetmek,
  • Kendini bilinçli veya rahatsız hissetmek,
  • Sosyal durumlardan ve alandan kaçınmak,
  • Başkaları tarafından yargılanmaktan veya incelenmekten korkmak,
  • Yabancılar ile sohbet etmekte zorlanmak,
  • Okulda parmak kaldırmaktan ve söz verilmesinden korkmak,
  • Kalabalık önünde bulunurken, konuşurken terlemek ve ses titremesi.

sosyal fobi türleri nedir

Sosyal Fobi Türleri

Sosyal anksiyetenin farklı iki farklı şekilde ele alınmıştır. Eğer korkularınız bir çok toplumsal durumlarda dahil oluyorsa ”yaygın tip”. Ancak sadece belirli olan bazı durumları kapsıyorsa örnek olarak; Başkalarının önünde imza atmak, yemek yemek, konuşma yapmak, sipariş vermek gibi ”yaygın olmayan tiptir”.

Çözüm ve Tedavisi Var mı?

Pek çok ruhsal ve zihinsel problemlerin olduğu gibi sosyal fobiden de kurtulmanın bir çözümü var. Sosyal kaygı, psikoterapi, bilişsel davranışçı terapi ve ilaçlarla tedavi edilebilen bir ruhsal bozukluktur. En yaygın tedavi psikoterapidir. Bilişsel davranışçı terapi (CBT), sosyal kaygıyı tedavi etmede etkili olduğu kanıtlanmış bir psikoterapi şeklidir. Sorunun temel nedenini belirlemeye ve ardından onu yönetmek için düşünce ve davranışları değiştirmeye odaklanır. Şiddetli semptomlarınız varsa veya diğer tedaviler sizin için işe yaramadıysa, doktorunuz tarafından yardımcı olmak ve ilerleme kaydedebilmek için ilaç da verilebilir.

İnsanların her şeyi kendi başlarına halletmek yerine profesyonel yardım almalarının birçok nedeni vardır. Bilgi, beceri veya deneyim eksikliği olabilir. İşle bunalmış olma ve nereden başlayacağını bilememe hissi olabilir. Sebep ne olursa olsun, belirli bir görev için profesyonel yardım aramanın kazanacağı çok şey var. Yardım almanın ilk adımı, ne tür bir profesyonele ihtiyacınız olduğunu bulmaktır.

sosyal anksiyeteden kurtulmak tedavisi var mı

Avukatlar, doktorlar, psikologlar, muhasebeciler ve koçlar gibi yolculuğunuzda size yardımcı olabilecek birçok farklı türde profesyonel vardır. Neye ihtiyacınız olduğunu düşünmeli ve ardından o alanda uzmanlaşmış birini aramalısınız. Kendinize yapacağınız en büyük iyilik uzman psikolog desteği almak olacaktır. Çünkü bilinçli her birey destek ile atlatılabilecek olan bir fobinin tüm hayatını etkilemesine izin vermez. Kendine yardım ederek kendisi için en doğrusunu yapar.

Bloğa geri dön

Diğer İçerikler