Şiddetin Psikolojik Etkileri
Şiddetin psikolojik etkileri nedir? Fiziksel şiddet bireyin hayatına ne gibi etkiler bırakmaktadır? Şiddet görmekten kurtulmak için ne yapmalıyız gibi bir çok sorunun cevabına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz. Şiddetin psikolojik etkisi oldukça fazladır. Şiddet gören bireyin hayatına etki ederek yaşlansa dahil unutamayacağı acıları da beraberinde sürükleyen bir sorun olabilmektedir.
Şiddete uğrayan bireylerde zaman ile kendini suçlama, hem kendine hem başkalarına güvensizlik, korku, yalnızlık, çaresizlik, gerginlik, huzursuzluk, kin ve stresli olma gibi duygular gelişmeye başlamaktadır. Ayrıca şiddet gören bireylerde şiddetin psikolojik etkileri olarak depresyon, anksiyete, akut stres bozukluğu ve travma sonrası stres bozukluğu vb. gibi daha bir çok psikolojik sorun meydana gelmektedir. Bu bireyler bazen kendini uzun süreler boşlukta ve yalnız hissederek zararlı maddelere de yönelim gösterdikleri tespit edilmiştir.
Şiddet sadece bireysel değil aynı zamanda toplumsal bir sorundur. Eskilerden bu yana söylenen bilinir bir söz vardır ”kızını dövmeyen dizini döver” diye. Açıkçası bu kesinlikle doğru olan bir gerçeklik değildir. Dayak ve şiddet gibi geride kalmışlık göstergesi olan bu davranışlar sadece bir güç gösterisi veya bireyin kendi eksiklerini, yanlışlarını, suçunu, haksızlığını ve travmalarını bastırmak adına yaptığı olumsuz ve yanlış bir davranış biçimidir. Bu gösterilen olumsuz eylemi davranış bozuklu olarak değerlendirebiliriz. Ayrıca hem şiddet gösteren hem de şiddetin psikolojik etkilerine maruz kalan bireyin psikolojik yardıma ihtiyaçları olduğu aşikardır.
Geçmiş tarihte ” 25 Kasım 1960” diktatör ve baskıcı topluma karşı gelerek mücadele üç kız kardeşin cesetleri bir uçurumun altında bulunmuştur. Bu kardeşlerin ölmeden önce tecavüze uğradıkları ve daha sonra vahşice öldürüldükleri ortaya çıkmıştır. Tüm dünyada duyulan ve viral olan bu durum için onların mücadelelerinin sembolü olarak 17 Aralık 1999’da 25 Kasım’ın Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü olarak kabul edilmesine onay verilmiştir.
Şiddetin Türleri
Fiziksel Şiddet; Cana kast ederek zarar verici bir alet kullanarak veya kullanmayarak uygulanmaktadır. Dövmek, yaralamak ve öldürmek bu şiddetin içerisine girmektedir.
Ekonomik Şiddet; Maddi durumlar düşüşe geçtikçe şiddetin dozajı da artmaktadır. Bu şiddet türü iki yönlüdür. 1. Çalıştırıldıkları yerden elde ettiği kazanç ellerinden alınmaktadır. 2.’si ise çalıştırılmazlar aynı zamanda da yeterli ekonomik destek de sağlanmaz.
Duygusal Şiddet; Duygusal şiddet psikolojik olarak da bilinmektedir. Sözel şiddet ve istismar bu şiddetin içerisinde yer almaktadır. Bu şiddet türünde birey azarlanma, hakaret, küfür, eleştiri, bağırış, aşağılanma ve kasıtlı sessizlik gibi karşıdan gelen sorunlar ile uğraşmak zorunda bırakılır.
Cinsel Şiddet; Birey temas etmeden de cinsel şiddete maruz kalabilir. Bunlara örnek olarak ise fuhuş, teşhircilik, tecavüz, röntgencilik, ısrarlı takip ve ilişkiye tanıklık olarak sıralanmaktadır.
Siber Şiddet; Sosyal medya aracılığı ile bireyin yollamış olduğu veya olmayan görsellerin montajlanmış hali ile var gibi fotoğraf ve videoları ile tehdit edilerek, korkutularak şantaj yapılmasıdır. Genel olarak bunu taciz, korkutma, hırsızlık ve itibarsızlaştırma için yapmaktadırlar.
Şiddetin Psikolojik Etkilerine Çözüm
Bir çok şiddet çeşidi ve uygulanan yer mevcut olduğu için şiddet türlerini yaşamamız veya tanık olmamız çok olasıdır. Şiddete genellikle maruz kalan bireylerin engelli, yaşlı, çocuk ve kadınlar olduğu tespit edilmiştir. Şiddet mağduru olan bireylerde yukarıda bahsettiğimiz gibi bir çok olumsuz duyguyu yaşatmak ile kalmayıp aynı zamanda ağır depresyon, yetersizlik hissi, kendine karşı saygı kaybı ve daha bir çok psikolojik sorun ile karşı karşıya kalmaktadırlar.
Şiddetin her türlüsü ile baş edebilmek adına şiddetin psikolojik etkilerini üzerinde hisseden bireylerin uzman psikologlardan yardım almaları gerekmektedir. Yardım alınmadığı ya da geciktirildiği müddetçe düzelme olmayacaktır. Ne sizler ne de şiddet gösteren birey için. Çünkü siz bilinçlenmedikçe bu durumdan kurtulamayacak, şiddet gösteren birey bilinçlenmedikçe kendini düzeltemeyecektir. Her şeyin kendi kendine düzelmesini veya zaman ile işlerin yoluna gireceğini düşünmek yanlıştır. Çünkü zaman ile kendini geliştiren ve ilerleyen tek şey yaşımızdır. Bu yüzden psikolojik desteğin önemini ciddiye almalısınız. Yıllar boyunca süren şiddeti değiştiren tek şey düzenli bir terapi seansı almaktır. Hayatınızı güzelleştirmek için geç kalmayın.