Psikolojik Hastalıklar
Psikolojik hastalıklar tüm dünya üzerinde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bazı durumlarda bu sorunlar oldukça uç noktalara ulaşarak bireyin yaşamını etkileyerek tamamen gerçeklikten ayırmaktadır. Ancak çoğunlukla durum bunun tersi olur bireyi gerçeklikten ayırmazsa da oldukça bunaltıcı, anlam veremediği düşünce ve davranışları sergilerken kendini bulabilir. Toplumda psikolojik hastalık ne yazık ki insanlar için birer tabu halini almıştır oysa ki çoğu kişide psikolojik bozukluk vardır. Kimisi bunun farkında varıp iyi bir ruh haline dönüşüm için gerekli yardımı alırken kimisi farkına bile varmaz. Hatta sorun olduğunu bilerek yine de toplum baskısı ya da dayatılmış olan kafa yapısı yüzünden tedavi olmayı reddeder. Ancak olması gereken ise tedaviyi kabul ederek ilerlemektir.
Çünkü tedavi olmayan birey ne kendi hayatını düzene sokabilir ne de açılan yaralarını kapatabilir. İç kanama gibi yara ortada yok, göremiyor ancak kanamaya ve etkilenmeye devam ediyor. İşin kötü yanı sadece kendisi değil çevresi, ailesi, arkadaşları, çocukları ve eşini de kötü etkileyerek zaman ile yakınında bulunan herkesin psikolojisini istemeden ve fark etmeden bozmaya başlar. Psikolojik hastalıklar psikolojik yardım alınmadığı taktirde kangren gibidir. Sorun olan ne ise müdahale edilmezse yayılarak sıkıntıyı büyütmeye, bireyin hem hayatını hem iç dünyasını daha karmaşık ve zor bir hale getirmeye başlar.
Psikolojik Hastalıklar Nelerdir?
Toplumuzun gelişen ve değişen bakış açısı ile her gün daha fazla insan psikolojik hastalıklarını fark ederek yardım almaktan çekinmemeye başlıyor. Ancak hala yardım almaktan çekinen, toplum baskısından korkan, söylenecek laflardan dolayı kendini saklayan bir sürü birey var. Burada bilmeniz gereken sizin ruh sağlığınızın iyiliği bir başkasının ne düşüneceği değil. Psikolojik hastalıklar ve çözümleri nelermiş öğrenmek için makalemizi okumaya devam edin.
Bipolar Bozukluk: İki uçlu bozukluk veya eski adı ile manik depresif hastalık olarak da bilinmektedir. İki ayrı hastalık dönemi vardır. Karakteristik bir bozukluktur. Hastalık dönemleri taşkınlık ve çökkünlük olarak ele alınmaktadır. Bireyin kendi içindeki karakter durumu ile çelişmesi değişkenlik göstermektedir. Bazen çok alevlenirken bazen de yatışmaya başlar. Bu hastalık dışında birey normale döndüğünde hayatına normal şekilde devam eder. Psikolojik yardım ile düzelebilmektedir.
Şizofreni: Bireyin gerçek hayatı ile hayal dünyası arasındaki gördüklerini karıştırması diyebiliriz. Hastalığın ilerlemesi ise bireyin gerçeklik algısını tamamen kaybetmesine sebep olur. Çoğunluk ile yavaş yavaş ilerler ve bu ilerlemeler kişinin davranışlarında bozukluklar ile sinyalini verir. Birden ortaya çıkan bir hastalık değildir. Psikolojik tedavi görülürse ilerlemesi durdurulabilir.
Panik Atak: Bir diğer adı ile panik bozukluğu olarak bilinmektedir. Birden ortaya çıkarak insanı dehşete düşüren bir durumdur. Genelde bireyler korktuğunda, ani gelişen durumlarda ve çok endişeli olduğu durumlarda kendini göstermektedir. Birey kendi kontrolünde olmadan ağlama, bayılma, bağırma ve çırpınmaya başlayabilir. Ayrıca bu kriz anlarında nefes darlığı hisseder ve korkusu daha da katlanarak ilerler. Genel olarak 10 dakika ile 30 dakika arası bu durum sürse de ilerlemiş panik bozuklukları 1 saate kadar etkisini sürdürmeye devam edebilir. Psikolojik yardım ile atlatılabilir.
Depresyon: Aslında bireyin bulunduğu kötü ruh halini anlatmak için olan bir kelimedir. Ancak p0sikolojik hastalıkların çoğunda zaman ile bulunduğu ve aslında psikolojik bir bozukluk olduğu için ayrı bir kategoriye girmektedir. Oldukça yaygın olarak görülen depresyon ruhsal olarak çöküntünün adıdır. Bu durumda olan bireyler genelde kendini rutin işlerini ve sorumluluklarını yerine getiremeyecek kadar yorgun, bitkin, ve isteksiz hissederler. Çoğunlukla üzgün, kırılgan, karamsar, ümitsiz ve ağlamaklı ruh hali içerisinde olurlar. Psikolojik destek ile tamamen düzelebilmektedir.
Anksiyete: Endişeli ve kaygılı olmak günlük hayatımızın bir parçası olsa da anksieyete bozukluğu yaşayan bireylerde olaylar biraz daha farklıdır. Bu bireyler karşılaştıkları veya karşılaşmadan olabilecek olumsuz olaylara karşı aşırı hassasiyet göstererek oldukça fazla endişe, kaygı ve korku duyarlar. Olacak ne varsa hep en kötüsünü düşünme eğiliminde olurlar. Günlük yaşamlarına bozulan ruh halleri dışarı yansıdığı için zaman zaman dışarıdan oldukça düşünceli ve yorgun gözükmektedirler. Psikolog yardımı ile düzelebilmektedir.
OKB: Açılımı ” Obsesif – Kompulsif Bozukluk” olarak bilinmektedir. Evham yapmak herkes için oldukça normal olsa da obsesif bireylerde bu durum aşırıdır. Takıntı haline gelen davranış ve kuralları vardır. Bu kuralları günlük hayatına yansımaktadır. Çoğu zaman sosyal yaşamını da etkileyerek ve kısıtlayarak bireyi oldukça yormaktadır. Psikolojik destek alarak düzeltilebilir.
Tedavi Yöntemi Nedir?
Psikolojik hastalıkların tedavileri elbette var. Alanında uzmanlaşmış psikologlardan yardım alarak tüm bu saymış olduğumuz psikolojik hastalıkları tedavi edilebilir. Ancak bir çok kişi kendisine farklı bakılacağı veya insanların neler konuşup, düşüneceğini kafasına taktığı için kendini kapatarak hastalığının üzerini örtmektedir. Bu davranış oldukça yanlış olup bireyi daha kötü duruma sürüklemektedir. Yardım almayan bireyler ileri zamanlarda hastalığın ilerlemesi ile daha zor durumlarda kalarak kendisine ve çevresine bir çok açıdan problem yaratmaktadır.
Fiziksel hastalıklarda nasıl ilaç kullanıyor ve sağlığımıza kavuşmak için kendimize bakıyor isek ruh sağlığınız söz konusu olduğunda bunun için de aynısını yapmalısınız. Uzman psikolog yardımı ile ruhsal tüm sorunlar çözülebilmektedir. Psikolojik destek almak çekinecek ve kötü bir durum değildir. Ne demiş Peyami Safa ” Her hastalık evvela ruhta başlayıp sonra vücuda sirayet etmiş bir isyandır”. Beden sağlığınız için önce ruh sağlığınıza dikkat etmelisiniz.