Bireysel Psikoloji

Özgüven Eksikliği

özgüven eksikliği

Özgüven Eksikliği

Özgüven eksikliği mi hissediyorsunuz? Kendinizi başarısız ve ya çirkin mi buluyorsunuz? Bunu hisseden tek kişi siz değilsiniz. Zaman zaman hepimiz özgüven eksikliği hissedebiliriz bu çok normal. Sorun olan şey bunu sürekli hissediyor olmanızdır. İşte o zaman düzeltilmesi gereken bir şeyler olduğunun sinyalini alıyoruz demektir.

Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven eksikliği nedir? Aslında bu bir problemdir. Bireyin kendine olan güveni kaybetmesi ile sosyal ortamlarda bulunmaya çekinmesine sebebiyet veriri. Kendine ve geleceğe olan inancı kırılır. Bunun altında yatan bir çok sebep olabilir. Bir başkası tarafından küçümsenmek, dışlanmak, bir olayın yapabileceğine olan inancının kırılması, aşağılanmak, beceriksiz olduğunun düzenli olarak vurgulanması gibi bir çok sebep özgüven eksilmesi yaşatabilir. Bu problem küçük gibi görülse de tedavi edilmediği sürece bireyde kalıcı hasarlara neden olabilir.

Özgüven Eksikliği Belirtileri Nedir?

Çoğu bireyin dışarıdan aldığı etkenlerden ona empoze edilen sözcük ve davranış biçiminden özgüveni küçük yaşlardayken kırılmakta olduğu gözlemlenmiştir. Elbette bunun olumsuz belirtileri bireyin davranışlarına ve hayatına yansımaktadır. Özgüven eksikliği kendini nasıl belli eder gelin belirtileri öğrenelim.

özgüven eksikliği belirtileri

Bu problem en çok kendi fikirlerini belirtmeye karşı direnç sağlar birey bir olay veya soru karşısında kendi fikirlerini söyleyemez ve ortama uyum sağlamak, dikkat çekmemek adına kendi fikirlerini sunamaz. Karar vermede ve başkalarına sınır koymada oldukça zorlanırlar. Zihninde dönen endişelerden dolayı olumlu olayları göremeden olumsuz olaylardan hemen etkilenirler. Sosyal ortamlara girmekten sıkça çekinip içine kapanırlar. Kendini başarısız ve değersiz olarak görerek sürekli suçluluk hissinde kalırlar. Fazlaca utangaç ve çekingen olurlar. Eleştirilere karşı oldukça hassas olup bunun yanında kendini beğenmekte ve takdir etmekte epey zorlanırlar.

Özgüven eksikliği yaşayan bireyler hayatlarına olumsuz etkileri de beraberinde çekiyorlar. Depresyona girmeye çok daha meyilli hale geliyorlar. Yaşadığı hisler zaman içerisinde sosyal fobiye dönüşüyor. Yeme bozukluğu ortaya çıkabiliyor. Her olay ya da soru karşısında ya rezil olursam korkusu beraberinde gelerek tüm hayatı boyunca kendi fikir ve isteklerini belirtemeden ve bu problem giderilemeden daha da ağır bir biçimde yaşamaya devam ediyorlar.

Özgüven Eksikliği Nasıl Giderilir?

Özgüven eksikliği her ne kadar çok göze gelmeyen ya da önemsenmeyen zamanla geçer denilen bir sorun olsa da ne yazık ki müdahale edilmediği sürece geçecek bir durum değildir. Genelde küçük yaşlarda başlayan bu sorunu fark eden aile bireylerinin müdahale etmesi gerekmektedir. Eğer sorun kendinizde ise de geç kaldığınızı düşünmeyin ne kadar erken dönüş o kadar ruh sağlığı iyi ve konforlu yaşam demektir. Ne yapacağınızı bilmiyorsanız sayfamızdaki bilgiler sizlere yardımcı olacaktır.

Kendinize merhamet gösterin: Kendinizdeki sorunlardan şikayetçi ve kendinize karşı mükemmeliyetçi olmayı bırakın.

Olumsuz iç sesinizi fark edin ve bunları olumluları sıralayarak yer değiştirin: Örnek olarak kendinize değerli olduğunuzu empoze edin öncelik ile buna ihtiyacınız var.

Olumlu yönlerinizin fakına varın: Hayatınızda neyi başardınız, hangi zorlukların üstesinden geldiniz bunların listesini yapabilir ve ne kadar güçlü olduğunuzu kendiniz de görebilirsiniz.

özgüven eksikliği nasıl giderilir

Görünüşünüze ve giyiminize dikkat edin: Dik oturun, kendinizden emin görünün. Güzel giyinmek insanların sizi fark edemeyeceği şekilde veya sarıp sarmalanarak bol kıyafetlerle kendini kapatmak ile olmaz. Ne giymek nasıl giyinmek istiyorsanız o şekilde giyinin içinizden geldiği gibi. Alıp giymeye çekindiğiniz kıyafetlerinizi dolabınızda çürütmeyin.

Hobiler edinin: Yeteneğinize uygun veya hoşunuza gidebilecek hobiler bulun kendinize. Bu hobileri tek başınıza yapmak zorunda olmadığınızı kalabalık bir etkinliğe de katılabileceğinizi unutmayın.

Hedeflerinizi belirleyin: Bu iyileşme sürecini daha kolay bir hale getirmek adına kendinize küçük hedefler koyun ve bir gün birini başka bir gün diğerini olarak bu hedefleri bölebilirsiniz. Böylelikle ne kadar ilerleme kaydettiğinizi de gözlemleyebilirsiniz.

Kendinizle iyi arkadaş olun: Çevrenizdeki insanlara ve sevdiklerinize verdiğiniz değeri kendinizin de hak ettiğini unutmayın. Kendinize şefkat dolu ve barışçıl yaklaşın.

Özgüven eksikliği yaşayan çocuk ve yetişkinlerde geç kalınan her müdahale bireyi zaman ile daha ağır ve olumsuz şekilde etkileyerek günlük yaşamının konforunu düşürmek ile kalmayıp kişiliğinin oturmasını da geciktirmektedir. Adım atmaktan korkmayın. Kendi başınıza halledemiyor iseniz uzman psikologlar tarafından yardım almaktan çekinmeyin. Çok daha hızlı, olumlu ve net sonuçları uzman bir destek ile alacağınızı unutmamalısınız.

Bloğa geri dön

Diğer İçerikler