İlişkilerde Psikolojik Şiddet
İlişkilerde psikolojik şiddet ne yazık ki sıklık ile yaşanmaktadır. Hayatımızın belirli süreçlerinde buna maruz kalmaktayız. Bilinçli veya bilinçsiz hemen hemen hepimizin zaman zaman yaşadığı ya da yaşattığı olumsuz bir davranış durumu olabiliyor. Bu davranışları ailemizden, kardeşlerimizden, öğretmen, çalışma arkadaşı, sevgili ve eşimizden görmemiz çok olasıdır. Bu davranış durumunu sizler de karşınızdaki iletişim kurduğunuz bireylere fark etmeden ve ya bilinçli yansıtıyor olabilirsiniz. Hiç psikolojik şiddet yaşadığınız oldu mu? Bunu fark ettiniz mi?
İlişkilerde Psikolojik Şiddet Nasıl Etkiler?
İlişkilerde psikolojik şiddet zaman ile karşıdan bu şiddeti gören bireyi olumsuz olarak etkiler. Sağlıklı bir ilişkiyi psikolojik şiddet ile kuramazsınız. Bu durum aksine zaman geçtikçe bireyin size karşı olan olumlu düşüncelerini sekteye uğratabilir, bireyi daha içe dönük ve huzursuz hale getirebilir. Doğal olarak ise kaçınılmaz son anlaşmazlıklar, geçimsizlikler başlar ve bir kopuş gerçekleşir. Sağlam ve sağlıklı ilişkiyi anlamak açısından bazı davranışları gözlemleyebilirsiniz.
İlişkilerde Psikolojik Şiddet Nasıl Olur?
Psikolojik şiddet nasıl yapılır, yanlış giden ilişki nasıl olur? Gelin birlikte bakalım. Psikolojik şiddet karşı tarafı duygusal açıdan zayıf düşürmek için yapılır. Bireyin bencilce kendi ihtiyaç ve otoritesini düşünerek karşı tarafa kendini duygusal olarak daha güçlü ve baskın göstermek için yaptığı bir duygusal saldırı eylemidir. Psikolojik şiddete maruz kalan bireylerde bulunan ortak ekiler oldukça dikkat çekmektedir.
Fiziksel şiddetin aksine psikolojik şiddeti tarif etmek ve tanımlamak hatta buna maruz kaldığını fark etmek bile daha zordur. Bireylerin çoğu kendine olan emin duygularını kaybettiği için ikili ilişkilerinde çıkan sorunlarda suçu çoğunlukla kendilerinde olarak düşünürler. Bu süreçte bocalamaları ve ona zarar vermesine rağmen psikolojik şiddeti uygulayan bireyi yanında istemeleri de çok olasıdır. Bu doğru kişi olduğu için değil aksine karşı tarafın duygularını zedeleyip kendini olduğunun daha fazlası olarak görmesini sağladığı içindir.
Psikolojik Şiddete Uğradığını Nasıl Anlarsın?
Psikolojik şiddete uğradığını nasıl anlarsın biraz bundan bahsedelim. Psikolojik şiddete uğrayan, bundan etkilenen bireylerin çoğunda ortak olarak görülen durum; kendilerini aciz, güçsüz ve karşısındaki olmadan bir işi beceremeyeceği ve ya yapamayacağı hissiyatıdır. Kendine olan emin olma duygusu ve güvenden yoksun kalırlar. İçindeki gücün farkındalığını unuturlar. Ne yazık ki birey olumsuz etkilendiği için olumsuz düşünceler arasında kaybolur. Zamanla kendi istek ve düşüncelerini göz ardı etmeye başlayarak içine kapanabilir.
Karşınızdaki birey sizin fikirlerinize önem vermiyorsa, kendi isteklerini siz de istiyormuşsunuz gibi gösterip dayatıyorsa, zaman zaman zayıf yönünüzü yakalayıp duygu sömürüsü ile sizi etkileyebiliyorsa, yaptığınız veya yapmadığınız şeyler için sert eleştirilerde bulunuyorsa ve kısıtlayarak dışarı karşı sizi izole ediyorsa psikolojik şiddete maruz kalıyor olduğunuzu bilmenizi isterim.
Benliği ve bastırılmış duyguları ile karşı tarafın dayatmaları arasında kalan birey eğer kabuğundan çıkmayı beceremez ve neye uğradığını, ne istediğini fark edemez ise ağır depresyona girebilir. Bu tarz yaklaşımlar ilişkileri zedeleyerek buna maruz kalan kişiyi zehirler. Kendi benliği gibi davranamayan birey artık karşısındaki olmayınca kendini boşlukta hissedeceği için o bireye bağımlı hale gelebilir.
İlişkilerde Psikolojik Şiddet Nasıl Önlenir?
Psikolojik şiddete maruz kalıyor ve psikolojik şiddeti nasıl önlerim diye düşünüyorsanız bir kaç tavsiyem var. Sizi bu duruma sokan bireyi ilk önce bundan rahatsız olduğunuza dair uyarabilir sonuçta bunu bilinçsiz yapıyor olabilir. Karşınızdaki kişiyi kısa bir süre gözlemleyebilirsiniz. Davranışlarını düzelttiği taktirde problem ortadan kalkmış olacaktır. Fakat davranış ortadan kalkmıyor ve ya siz kendinizi savunduğunuz zaman size şiddetle karşı çıkıyor ise; bu şiddeti bilinçli uyguluyor demektir. Bu birey ile ilişkilerinizi koparmanız başta zor gibi gözükebilir hatta baskılandığınız için zordur. Ama kendi ruh sağlığınız için gereken budur.
Sizin fikirlerinize saygı duymayan bireyleri hayatınızda tutmanın yararı olmayacaktır. Kendinizi ifade edebilmeyi, istemediğiniz durumlara hayır diyebilmeyi en çok ise saygıyı hak ettiğinizi bilmelisiniz. Başta kendinizi iyileştirmeyi öğrenmelisiniz. Bu kolay bir süreç olmayabilir. Kendinizi iyileştirmek için psikolojik destek almanız çok daha etkili ve hızlı çözümler sağlar. Kendi duygularınızı ve ruhunuzu onarmadan sağlıklı bir ilişki ve iletişim sağlayamazsınız. Unutmayınız ki sağlıklı bir zihin huzurlu bir hayata tekabül eder.