Aile Psikolojisi, Bireysel Psikoloji, Çift Terapisi, Evlilik Terapisti, İlişki Terapisi

Gebelikte Anne Psikolojisi

gebelikte anne psikolojisi

Gebelikte Anne Psikolojisi

Gebelikte anne psikolojisi oldukça inişli çıkışlı olabilmektedir. Hamile olan kadınların hormon dengelerinde bozulmalar yaşanmaktadır. Bu sebepten dolayı anne olan bireylere daha sakin, nazik ve anlayışlı bir tavır ile yaklaşılmalıdır. Hamile olan kadınların duygularını yoğun hissetmesi oldukça normal bir durum olarak karşılanmaktadır. Beklenmeyen bir anda oldukça duygusal, sinirli, alıngan ya da hassas olabilmektedirler. Verişecek olan sert tepkileri kaldırmakta zorlanacakları gibi normal gündelik olan tepkileri dahil sert olarak algılamaya meyilli olacak kadar narin oldukları için son derece dikkatli yaklaşılması gerekmektedir.

gebelikte anne psikolojisi nasıl olur

Gebelikte Anne Psikolojisi Nasıl Olur?

Gebelikte anne psikolojisi oldukça hassas olacağı için kendisine nazik yaklaşmak en doğru davranış şekli olacaktır. Anne ve anne olmaya aday olan kadınların yaşadığı bir çok kafa ve duygu karışıklığı yaşanmaktadır. Öncelikle anne adaylarının bu duruma kendilerini hazır hissetmesi gerekmektedir. Bir çok kadın vücudundaki değişimleri oldukça kafaya takarak kendini olumsuz düşüncelerde bulmaktadır.

Vücudunu, büyüyen karnını, ve oluşan çatlaklarını dert ederek psikolojik problemler yaşamaktadır. Ayrıca hamile olmanın vermiş olduğu hormon değişimleri sebebi ile yükselen duygularını bastırmaya çalışırlar. Ancak kesinlikle dışarıdan bir yardım gerekmektedir. Kendisini kötü, çirkin, beceriksiz, hissedebilir. Doğum anından, iyi bir anne olamamaktan veya doğuramayacağından korkmuş olmaları sıkça rastlanan bir durumdur. Bu gibi durumlar ile karşılaşıldığı taktirde baba adayı olan eşlerin anne adayı olan eşlerini sakinleştirerek yatıştırmaları lazımdır. Onlara olumlamalar ve motive edici davranışlar ile teşvik etmeleri anne adaylarını sakinleştirerek kendilerini güvende ve yalnız olmadıklarını hissettirmeleri oldukça önemlidir.

Anne adayı olduğunu öğrenen gebe kadınlar oldukça heyecan ve mutluluk yaşaralar. Ancak bu duyguların yanı sıra onları kaygı ve endişe de takip eder. Kendilerini, eşini, ailesini, nasıl bir çocukluk geçirdiğini, annelik için yeterliliğini sorgulamaya başlar. Aslında gebelikte anne psikolojisi anne adayının kendini ne kadar hazır hissettiğine göre değişmektedir. Biraz daha sorunsuz ve rahat geçmesi için anne adayının psikolojik olarak buna hazırlıklı olması gerekmektedir.

Hamilelik Döneminde Stresi Nasıl Atlatırım?

Hamilelik süresince anne adaylarının yaşadığı psikolojik değişimler stres yapmalarına neden olabilmektedir. Ayrıca bebeğinin sağlığı ve gelişimini sürekli düşünmesi bir noktadan sonra olumsuz etkilemeye başlayabilir. Bunun yanında vücudunda olan değişimlerden memnun olmayabilir. Kendini çirkin hissedebilir. Yaşadığı mide bulantıları, kusmalar, karın bölgesinde oluşan çatlaklar, uykusuz geceler ve gündelik işleri yaparken zorlanmalar anne adayının gergin olmasına neden olurken psikolojik açıdan oldukça yıpratıcı bir süreç olarak yansıyabilir.

hamilelik döneminde stresi nasıl azaltırım

Bu gibi gerginlik, stres, kaygı ve düşünceler bir süre sonra anne adayını depresyona sokacak boyuta kadar uzanabilmektedir. Yaşadığı duygusal değişimler ise bu depresyon haline yatkınlık göstermesine sebep olmaktadır. Yaşanan tüm bu olumsuzluklar anne adayının erken doğum ya da düşük yapma riskini barındırmaktadır. Kendini depresif hisseden anne adaylarının mutlaka psikolog tarafından psikolojik yardım alması bu süreci hasarsız ve kolay atlatması için gereklidir. Ayrıca anne adaylarının evde ve dışarıda kendilerine vakit ayırmaları onların sadece bir anne değil aynı zamanda bir kadın bir birey olduklarını hatırlamaları gerekmekte ve ona göre kendi psikolojik ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmalılardır. Bu sayede kendilerini daha iyi hissedeceklerini bilmeleri gerekmektedir.

Bloğa geri dön

Diğer İçerikler