Evlilikte Ekonomik Şiddet Sorunu
Evlilikte ekonomik şiddet sorunu tüm ailelerde yaşanabilecek bir durumdur. Bu yazıda bahsedeceğim konu, maddi gücün erkeğin elinde bulunduğu evliliklerde kişinin kasıtlı olarak eşinden veya çocuklarından parayı sakınması, onları maddi olarak mahrum bırakması.
Bu davranışın altında kontrolü elinde tutma ve üstünlük kurma düşüncesi yatıyor. Ülkemizde de çok yaygın bir durum maalesef…
Özellikle kadının ev hanımı olduğu ve erkeğin tek gelir kaynağı olduğu ailelerde çok yaygın. Tabii burada bahsettiğim durum paranın olmaması değil, para olduğu halde paylaşılmaması.
Aslında oldukça hastalıklı bir düşünce, bazen siyasette kullanılan “güç zehirlenmesi” deyiminin başka bir versiyonu. Geçmiş yaşantısında kendince güce sahip olamadığını hisseden erkek, evlendikten sonra üzerinde güç gösterisi yapabileceği iki yeni figür ile tanışıyor: Kadın ve çocuk.
Evlilikte Ekonomik Şiddet Sorununun 8 Sebebi
Bahsettiğim düşünceye ek olarak, “gücü kaybediyorum” kaygısı oluşmuş ise, erkeğin bu tür davranışları daha da artıyor (-kadın aldatması- yazımda bahsetmiştim). Bu davranış yapısının altında açıklayacağım şu nedenlerden herhangi biri yatıyor olabilir:
- Fakir bir çocukluk geçirmiş olmak.
- Zorba bir babaya veya çekinik bir anneye sahip olmak.
- Çocukken ezilmiş, umursanmamış veya evde fiziksel şiddet görmüş olmak.
- Cinsel performansının kötü olması ve bunu örtmeye çalışmak.
- Ergenliğinde ve gençliğinde dışlanmak, pasif olmak.
- İş yerinde sürekli baskı ve ezilmeye maruz kalmak.
- Kendini kanıtlayabileceği yeterli sosyal aktiviteye sahip olmamak.
- Bu saydıklarımdan biri veya birkaçı kişide bulunabilir. Ve sanılanın aksine, kadının itaatkâr olması problemi çözmüyor veya azaltmıyor, daha da artmasına sebep oluyor. Eğer çocuk varsa en çok zararı gören zaten çocuklar oluyor. Bu durum karşısında bazen kadın da savunma mekanizması geliştiriyor. Yemek, temizlik gibi ev işlerini yapmayı kesiyor veya azaltıyor. Cinselliği reddederek bunu bir koz olarak kullanabiliyor.
Bu durumu yadırgamıyorum fakat cinselliğin ve paranın koz olarak kullanıldığı bir evliliğin uzun ömürlü olmayacağını söylememe gerek yok sanırım. Ayrıca karşılıklı kullanılan bu kozlar evliliği adeta bir savaş alanına çeviriyor. Hem eşlere hem de çocuklara büyük zararlar veriyor. Ekonomik şiddet, fiziksel ve psikolojik şiddetten farksızdır.
Evlilikte ekonomik şiddeti çözmenin birkaç yöntemi var fakat ne yapıp edip kendinizi ve eşinizi çift ve aile terapisine ikna etmeniz gerekiyor. Özellikle de bu durumdan etkilenen çocuklarınız varsa…
Aksi halde karşılıklı kullanılan kozlar iki tarafı da tüketmekten başka bir işe yaramıyor.