Aile Psikolojisi, Çift Terapisi, Evlilik Terapisti, İlişki Terapisi

Boşanma Sebepleri

boşanma sebepleri nelerdir

Boşanma Sebepleri

Boşanma sebepleri nelerdir bunun hakkında fikriniz var mı? Öncelikle evlenmek kadar boşanmanın da doğal olduğunu bilmeliyiz. Anlaşamadığımız ve kabul edemeyeceğimiz kusurlu davranışlardan dolayı durum psikolojik destek ile bile düzeltilemiyorsa o ilişkide çırpınmak sadece kendinizi yormanızı sağlayacaktır. Bu yüzden evlilik hakkında artık eski dönem laflarını bırakıp ”boşanabileceğiniz kişiler ile evlenin” lafına uymak sıkça söyleyeceğim bir cümle olacak. Bunun sebebi ise hem psikolojik sağlığınızın hem de kişisel alanınızın korunmasını istediğim için.

Ayrılmak istediğinizde tehdit edilmeden, psikolojik açıdan daha sağlıklı kalabilmeniz ve ayrılsanız da çocuğunuz varsa veya zorlandığınız konular varsa size karşı dostluğunu kaybetmeyecek, kin beslemeyecek kişiler ile evlenmek her anlamda bir artı kazandırıyor.

boşanma sürecinde yetişkin psikolojisi

Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Mahkeme kararı ile belirli gerekçeler sunulan ayrılığa boşanma denilmektedir. Boşanmalar çekişmeli ve anlaşmalı olarak ikiye ayrılırken aynı zamanda sebepleri de özel ve genel olarak ikiye ayrılmaktadır.

Genel boşanma sebebi; Evlilik birliğinin temelinin sarsılması ile olmaktadır.

Özel boşanma sebebi; Akıl hastalığı, zina, terk edilme, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, kötü ve onur kırıcı davranış, hayata kast etme olarak belirlenmiştir.

Çekişmeli ve anlaşmalı boşanmalar gelecek olur isek Anlaşmalı boşanma davasında tarafların mahkemeye bir delil sunmalarına gerek yoktur. Birlikteliklerini yürütemedikleri için ortak alınmış bir karar ile beyan ederek boşanabilirler. Çekişmeli boşanma davasında ise evlilik müessesinde olmaması gereken ayrıca kanuna aykırı davranış, tutum ve ifadeler yer aldığında gerçekleşmektedir. Peki boşanan bireylerde olan psikolojik yıkımlar nasıl toparlanabilir?

boşanma sürecinde çocuk psikolojisi

Boşanma Sürecinde Psikolojik Yardım

Özellikle çekişmeli ve özel boşanma sebeplerinden geçen bireylerde psikolojik bozukluk, boşanma sonrası depresyon, gelecek kaygısı ve korku görülmektedir. Evet evlenmek kadar boşanmak her en kadar doğal olsa da bireylere zarar veren ve yıpratıcı bir süreç olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Etrafımızda sıkça boşanma ve ayrılık sonrası psikolojisinin daha iyi olması için yanlış davranışlar sergileyen ve çıkmazda gibi hissedip hayat enerjisi sönen insanlar görmekteyiz. Evlenmemiş olan bireylerde görülen ayrılığın zor olduğunu hepimiz deneyimlemişizdir ancak evliliği sonlandırmak çok daha sarsıcı ve atlatılması çaba gerektiren bir olaydır.

Hem boşanmanın sebepleri hem de evlilik sürecinde yaşanan olumsuz, yıpratıcı, kırıcı ve karşı karşıya kaldığımız zor durumların içerisinden tek başımıza çıkmaya çalışmak sürekli kendimiz ile tabiri caizse boğuşmak her anlamda olumsuz bir sonuç getirecektir. Tam da bu sebepten dolayı süreçte uzman psikologdan psikolojik destek almanız ruh sağlığınızı korurken süreci daha verimli ve kolay atlatmanıza yardımcı olacaktır. Çünkü boşanma veya evlilik içerisinde olumsuz olarak maruz kaldığımız her olay, sarf edilen söz bizlerde travma oluşturmaktadır. Bunu bastırmak ise sadece zaman ilerledikçe büyük patlamalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Öfke ve sinir sorunları yaşayarak kendimize ve çevremize zarar vermemize neden olabilir.

Özellik ile ortada bulunan bir çocuk varsa işler daha da zor olabilir. Boşanma sebepleri ne olursa olsun çocuklar anne ve babanın ayrı olmasını istemezler. Yaşları algılayamayacak kadar küçük olan çocuklar bunu idrak edemez ve boşanma nedeninizi anlamaz sadece ebeveynlerini yanında ister. İdrak eden çocuklar ise anne ve babanın özlemini çeker. Yalnız, içine kapanık veya asi, saldırgan bir tutum sergileyebilirler. Derslerinde başarısızlık, yanlış arkadaş seçimleri ve zararlı maddelere yönelim gibi durumlar sıkça karşılaşılanlar arasındadır.

Bunun sebebi boşanan bireylerin ilişkiyi sadece kendileri yaşıyor olarak görmeleri ve çocuklarına yapacakları konuşma ile durumun artık bekledikleri gibi gideceğini zorluğu ve yükü sadece kendilerinin çekeceğini sanmalarıdır. Bu sürede sadece boşanan bireylerin değil çocukları varsa onların da psikolojik destek görmeye ihtiyaçları vardır. Çünkü boşanma sebepleri ne olursa olsun çocuklar da boşanma süreci ve sebeplerinden yetişkinlere oran ile daha çabuk etkilenmektedir. Aile ve bireylerin bu konuda bilinçli olarak çocukta ve kendilerinde travma ve sorunların yardım alınmadığı taktirde kalıcı olacağını idrak ederek buna göre davranmaları gerekmektedir.

boşanma sürecinde psikolojik yardım

Çocuklarınıza ve kendinize bir iyilik yapmak istiyorsanız geçtiğiniz zorlu süreçlerin getireceği zorluklar ve sonuçları karşısında tam bir iyilik halinde olabilmek adına gerekeni gözetmelisiniz. Boşanma sebepleri sizler için de son derece atlatılması zor olabilir ancak her koşulda ve şartta ebeveyn olduğunuzu ve sorumluluklarınızı bilerek adım atmalısınız. Güzel ve sağlam bir gelecek için çevrenin tutumu veya kimin ne düşüneceğini dert etmeden düzenli ve profesyonel destek almalısınız. Çünkü bu sizin hayatınız ve en güzel şekilde yaşamak tabi ki hakkınız.

Bloğa geri dön

Diğer İçerikler