Borderline Kişilik Bozukluğu
Borderline kişilik bozukluğu bir diğer adı ile ”Sınırda Kişilik Bozukluğu” bireyin duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını etkileyen ciddi bir zihinsel sağlık bozukluğudur. Kişilerarası ilişkilerde, benlik imajında ve duygularda yaygın bir istikrarsızlık modeli ile karakterizedir.
Bordeline hastası olan kişiler genellikle birkaç saatten günlere kadar sürebilen yoğun öfke, depresyon ve kaygı nöbetleri yaşarlar. Ayrıca duygularını ve davranışlarını kontrol etmede veya dürtüsel faaliyetlerde bulunmada zorluk yaşayabilirler. Doğru tedavi ve destekle, borderline kişilik bozukluğu olan kişiler tatmin edici bir yaşam sürdürebilir.
Borderline kendiniz ve başkaları hakkında nasıl düşündüğünüzü ve hissettiğinizi etkileyen, günlük yaşamda işlevsellik sorunlarına neden olan bir akıl sağlığı durumudur. Dengesiz yoğun duygular, çarpık öz-imaj, dürtüsellik ve diğer insanlarla rahatsız edici ilişkiler modelini içerir. Borderline teşhis edilmesi zor olabilir çünkü semptomları diğer akıl sağlığı bozukluklarına benzer olabilir. Borderline tedavisi tipik olarak psikoterapi ve ilaç tedavisini içerir.
Borderline Bozukluğu Belirtileri
İlk olarak 1938 yılında ortaya atılan ve 1975 yılında psikiyatrist tarafından tanımlanan borderline kişilik bozukluğu yoğun duygular, istikrarsız ilişkiler, dürtüsellik ve kişinin davranışını kontrol etmekte güçlük çekmesiyle karakterizedir. Borderline olan kişiler genellikle terk edilme korkusu, istikrarsız ilişkiler, duyguları düzenlemede zorluklar, dürtüsel davranışlar ve kendine zarar verme davranışları gibi yoğun semptomlar yaşarlar.
Bu semptomların, kişinin yaşamı ve toplumda işlev gösterme becerileri üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Düzgün bir şekilde teşhis ve tedavi edilebilmesi için borderline belirti ve semptomlarının farkında olmak önemlidir. Ayrıca borderline hastalığına sahip olan bireylerde şunlar görülmektedir;
- Aile, arkadaş ve çevresindeki kişilere karşı aniden değişen uç noktalarda seyreden fazlaca sevgi veya nefret duyguları
- İntihara meyilli olarak kafasında intihar senaryoları geçirmek bazen ise bunu denemek
- Benliğinde bozulma yaşayarak aşırıya kaçma
- Kendisine fiziken ya da başka türlü zarar verme
- Boşlukta ya da duygusuzluk hissiyatı içerisinde bulunma
- İnsanlar ile çok çabuk yakın olma veya yakın olduğu kişiler ile aniden iletişimi kesme
- Öfke kontrolünü sağlayamama
- Sürekli değişkenlik gösteren ruh hali
- Dikkatsiz ve hızlı araba sürme, kumar oynama, aşırı ve gereksiz para harcama, abartılı cinsel davranışlarda bulunma, madde kullanma gibi dürtülerin etkisi altında davranışlar sergileme
- İnsanlar hakkında sebepsiz şüpheciliğe kapılma, güven problemi yaşama
- Şüpheli düşünceleri ile baş edemediği halde paranoya hali
Borderline Kişilik Bozukluğu Nedenleri
Borderline bozukluğunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, gelişimine katkıda bulunabilecek birkaç faktör vardır. Bunlar arasında genetik yatkınlık, kalıtsal bir durum, çocukluk çağı travması, çarpık aile ilişkileri ve beyin kimyası dengesizlikleri yer alır. Yapılan bir araştırmaya göre borderline bozukluğu olan ve olmayan insanların beyinlerindeki serotonin, saldırganlık ve duygu düzenleme bölümleri farklı çalışmaktadır. Borderline bozukluğunda neyin neden olduğunu anlamak, bundan etkilenenlerin etkili tedavi seçenekleri bulmasına ve daha sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olabilir.
Tedavi Yöntemleri Nedir?
Borderline kişilik bozukluğu bir diğer adı ile sınırda kişilik bozukluğu tedavisi zor olabilen karmaşık bir ruh sağlığı durumudur. Bununla birlikte, terapilerin ve tedavilerin doğru kombinasyonu ile bireyler semptomlarını yönetebilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilir. Borderline olan bireylerde çoğunluk ile psikoterapi yeterli gelmediği taktirde ek olarak ilaç tedavisi uygulanabilmektedir.
Ayrıca borderline bozukluğuna sahip bireylerde tanı ve tedavi sürecine girmedikleri taktirde ilerleyen zamanlarda depresyon, bipolar bozukluğu, anksiyete, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu da görülmeye başlayacaktır. Bu sebepten dolayı alanında uzman kişiler ile yapacağınız görüşme sonrasında yapılan testlerin sonuçlarına göre tedavi olmak ve psikolojik destek almak hastalığınızı dizginleme ve sağlıklı ruh halinde bir yaşam sürmenize yardımcı olacaktır.