Baba Olmaya Hazırlık
Baba olmaya hazırlık her evlenen erkek için aynı anlama gelmeyebiliyor. Kadınlarda doğuştan gelen annelik iç güdüleri erkeklerde ne yazık ki sonradan kazanılan bir güdüdür. Bu sebepten dolayı erkekler kadınlar kadar kolay ebeveyn olmaya adapte olamayabiliyorlar. Baba olmak bazıları için oldukça sevimli ve mutluluk getirici bir haber olarak gelse de bazıları içinse cidden korkutucu olabiliyor. Kendini hazır hissetmeyen ve ailesinin büyümesinden dolayı yetişemeyeceğini veya baba olmayı beceremeyeceğini düşünen erkekler bunalıma girebiliyor. Bazen bu korku ve endişeler o kadar büyük bir sorun haline geliyor ki kendi başına işin içerisinden çıkamayan baba adayları çocukları dünyaya geldiği zaman onları kabullenmekte zorluk yaşıyorlar. Çocuklarına karşı sorumluluk almaktan ve onlar ile vakit geçirmekten kaçınarak uzak durmayı seçebiliyorlar.
Eşleri Baba Olmaya Teşvik Etmek
Baba olmaya hazırlık bu sorumluluğu almaktan korkan insanlar için sorun gibi gözükebilir. Duruma oldukça çekimser yaklaşmalarını normal görmeliyiz. Çünkü erkekler baba olduklarında nasıl davranmaları gerektiği hakkında konuşularak yetiştirilmezler ve iç güdüleri de doğuştan gelmez. Bu yüzden anne adayları kendilerini oldukça hazır hissederken baba adayları bu duruma çekimser kalabilir. Burada iş biraz da anne adaylarına düşmektedir. Partnerinize destek ve yardımcı olmalı onları nazik bir dil ile hamilelik aktivitelerinize katılmaları için teşvik etmelisiniz. Bu sayede eşiniz duruma yavaş yavaş alışmaya başlayarak kendilerini bu konuya açabilirler.
Baba Olmaya Hazırlık Sürecinde Ne Yapılabilir?
Anne adayı bebeğine hamilelik sürecinde alışmaya başlarken baba adayları baba olmaya hazırlık sürecinde alışması zordur genellikle bebeklerine doğumdan sonra alışmaya ve duygusal bağ kurmaya başlar. Bu bağları daha erkenden kurabilmesi ve bağın güçlenmesi için yapılabilecek ve eşleri rahatlatabilecek bir kaç tüyomuz var. Bu tüyolara uyarak sizler de genişleyecek aileniz ile aranızdaki bağları daha sağlam tutabilirsiniz.
- Doğum Kontrollerine Beraber Gidin; Doğum kontrolüne sadece kadının gitmesi uygun bir davranış ve tutum biçimi değildir. Her ne kadar baba adayları hazır olmasa da bu onları da anneler kadar ilgilendiren ve hazırlamaya yardımcı olacak süreçtir. Bu sebepten dolayı kontrollere birlikte gidilmesi sorumluluk alma adımını atmak demektir.
- Bebeği Ultrasondan İzleyin; Bebeğin gelişimini takip etmek ve kalp atışlarını duymak siz ebeveyn adaylarını oldukça heyecanlandıracak ve farklı hissettirecek bir gelişmedir. Bebeğinizin varlığını iyice kavramanızı sağlayarak sizleri daha çok hazır hissettirecektir.
- Eşinizin Karnına Dokunun ve Hissedin; Bebeğiniz anne rahmine düştüğü ilk andan itibaren gelişimini ve genlerini etkileyecek şekilde bir çok duyguyu hisseder ve anlar. Bu sebepten dolayı onu kendi varlığınızdan haberdar edin. Anne karnına dokunun, konuşun ve sevin. Bu sizin bağlarınızı kuvvetlendirirken aynı zamanda bebeğinizin gelişimini de olumlu etkileyecektir.
- Hamile Olduğunuzu Düşünün; Sizler baba olmaya hazırlık sürecinde eşinizin hamilelik sürecinin ne kadar zor ve duygu karmaşaları yaşayarak geçtiğini anlamak için sizlerde eşinizin yanında bulunun, yardımcı olun ve eşinizi anlayın. Ona yardımcı olmak için sigara içiyor iseniz birlikte 9 ay boyunca bunu bırakabilir, sağlıklı atıştırmalıklara yönelebilir, yoğun gezmelere ara vererek eşiniz ile dinlenebilirsiniz. Ev işlerinde yardımcı olarak onun yükünü hafifletebilirsiniz. Böylece eşiniz kendini bu süreçte yalnız hissetmez ve aranızdaki bağları güçlendirmiş olursunuz.
- Bebek Eşyalarını Birlikte Seçin; Bebeğiniz için yapılacak alışverişte veya hamilelik için alınacak kıyafetlerde eşinizi tek bırakmayın. Lazım olan ne varsa gidip birlikte seçin ve o heyecanı birlikte yaşayın. Tüm eşyaları tek seferde alamayabilirsiniz bu sorun değil parça parça ayda 1 gidip eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Bu sizlere de oldukça iyi gelecektir.
- Babalar ile Sohbet Edin; Baba olma duygunuzu pekiştirmek için akrabalarınız ya da arkadaşlarınız arasından baba olan bireyler ile bu durumu konuşabilir babalığın ne kadar güzel ve farklı bir duygu olduğunu anlayabilirsiniz. Sorumluluk alma ve gelecek kaygısı hissetmeniz bu durumdan korkmanız oldukça normaldir. Bu endişelerinizi diğer baba olmuş kişiler ile konuşmanız sizleri rahatlatacaktır.
- Duyguları İçinizde Yaşamayın; Bu tavsiyelerimizi dinlemiş olmanıza rağmen hala korkularınız olabilir. Bunları saklamak yerine eşiniz ile konuşarak kaygı, endişe ve korkularınızı anlatın. Eşiniz de bu duyguları hissediyor olabilir. Bu durumun sadece sizi korkutmadığını bilmelisiniz. Bunları hissetmek bir zayıflık göstergesi olmadığının da altını çizmek isteriz. Ayrıca sizin bu davranışlarınızı eşiniz fark etmeyebilir ve keyif aldığınızı düşünerek sizi fark etmeden bu sürece katılmak için zorluyor halde olabilir ya da bu tutumunuzu yanlış anlayıp sizi dışarı itmek isteyebilir. Bu korkularınızı paylaştığınız taktirde emin olun onlar da kafa karışıklığı yaşamadan sizleri anlayacaklardır.
- Hayal Kurmaktan Kaçmayın; Baba olmaya hazırlık sürecinde illaki çok sert ve yıkılmaz durmanız gerekmez. Eşiniz ile birlikte hayal kurmak aranızdaki aile sıcaklığını hissetmenizi sağlar. Çocuğunuzu gezdirirken, parkta oynatırken, okula götürürken, yemek yedirirken, minicik ellerini ve ayaklarını tutarken hayal edebilirsiniz kendinizi. Bu bebeğinize alışmanızı da kolaylaştıracaktır.
- Bebek bakımı ve Ebeveynlik İçin Profesyonel Destek Alın; Baba olmaya hazırlık sürecinde bebek bakımı hakkında hiç bir fikriniz olmayabilir. Özellikle ilk çocukta bu sorunu yaşayan eşler profesyonel yardım alabilir. Bebeğinize nasıl daha iyi ebeveyn olabilir, nasıl yıkayabilir, yemek yedirebilir, incitmeden tutabilir, altını değiştirebilir, bakımlarını yapabilir, hastalandığında ilgilenebilir gibi daha bir çok bilgiyi doğumdan önce öğrenme ve deneme şansı bularak bebeklerine daha bilgili ve profesyonel şekilde müdahale edebilirler.
- Bebeğinizi Emzirin; Bu başlık okuyunca biraz tuhaf geldi kabul ancak demek istediğimiz normal bir emzirme değil. Anne ve bebek arasındaki bağları güçlendirmeye yarayan emzirme işlemi baba ve bebek arasında da yapılabilir. Annenin yorgun olduğu, uyuduğu veya çalıştığı sürelerde sizler annenin daha önceden sütünü sağarak koyduğu biberon ile bebeğinizi besleyebilirsiniz ” tabi ki uygun koşullarda ve uygun sürede saklanmış olmasına dikkat edilmelidir”. Bu aranızdaki sevgi ve güven bağını kuvvetlendirecek bir sihir gibi düşünebilirsiniz.
- Dışarıdan Gelen Olumsuzlukları Görmezden Gelin; Baba olmaya hazırlık sürecinde genellikle bebeği ile çok ilgili olan ve anneye her anında yardım ederek sorumluluklarını yerine getiren baba adaylarına olumsuz ve gereksiz şekilde yorumlar yapılabilir, lakaplar takılabilir veya olumsuz etkilemeye çalışabilirler. Bu kişiler komşu, arkadaş ve akrabalarınızdan olabilirler. Erkek ne anlar diyerek ya da erkek adamın işi mi diyerek aslında farkında olmadan sizleri bebeğinizle bağ kurmaktan alıkoyarlar. Ancak bu oldukça yanlış ve ataerkil bir yaklaşımdır. Annesi bebeği ile ne kadar ilgileniyor ise sizlerin de o kadar ilgilenme hakkınız vardır.
- Yetersiz veya Bunalmış Hissettiğinizde Yardım Almaktan Çekinmeyin; Bebeğinize, eşinize, kendinize kısacası ailenize bakamayacağınızı düşünüyor, nasıl yetişeceğinizi bilmiyor olabilirsiniz. Oldukça normal hatta korkuyor ve bu yüzden çocuk istemiyor olabilirsiniz. Sorumluluk almaya hazır olmayabilirsiniz. Merak etmeyin sizler gibi bir çok birey baba olmaya hazırlık sürecinde bu gibi duygu ve kafa karmaşaları yaşayabilir. İçerisinden çıkamadığınız durumları bastırmak yerine psikolojik destek almak her zaman daha kolay, kısa ve kalıcı çözümler ile dönmektedir. Uzman psikologlardan sadece baba olmaya hazırlık için değil her konuda yardım alabilirsiniz. Lütfen destek görmeyi çekinecek, ayıplanacak bir şey olmadığını ayrıca zayıflık olarak görmemeniz gerektiğini fark edin. Daha ileride sorunlarınızın katlanarak önünüze çıkmaması adına şikayetlerinize şimdiden çözüm yolu bulabileceğinizi unutmayın.